Thursday, November 8, 2007

Körkarlen...

Oj oj oj, Körkarlen vilken jävla film av Victor Sjöström. Vi hade turen att en person i vår klass ville spela lite live piano för oss för att akompanjera till filmen, ha hade inget häfte eller så att gå efter och som jag förstod det så spelade han för fri hand. Musiken var helt enastående bra och allt flöt verkligen på, kan tänka mig att utan musiken hade upplevelsen inte alls varit lika stark. Filmen har trots allt orginalmusik skriven till den men det var självklart inte bara musiken som var bra, handlingen, skådespeleriet, fotot allra minst.

Filmen är från 1921 och spöar skiten ur filmer gjorde i nutid, asså jag är bara så förbluffad hur snyggt de jobbat med överexponeringen i denna filmen. Jag tror fan detta är en av de bästa svenska filmerna jag någonsin sett, om inte den bästa. Dessa filmer skall naturligtvis upplevas med livemusik för att komma så nära orginalkänslan som möjligt och vi hade turen idag att få göra det. Är såå jävla glad att jag tog mig i kragen och drog till skolan idag trots att man är lite krasslig, det var såå värt det. Man kan verkligen se vart Bergman har fått sina inspirationer från, mörker, ångest och lidande förklarar filmen bra, detta är väl det som satt prägel på svensk film framöver.

Körkarlen är en svensk stumfilmsklassiker (räknas till en av världens främsta stumfilmer), där regissören Victor Sjöström förvandlade Selma Lagerlöfs roman till film. Körkarlen skrevs för Nationalföreningen mot tuberkulos.

Handling:

Det är nyårsafton och syster Edit, som arbetar för Frälsningsarmén i slummen, ligger för döden. Hon har en enda önskan innan hon dör och det är att få tala med den alkoholiserade David Holm... Detta blir upptakten till legenden om körkarlen - Dödens tjänare - som med sin kärra tvingas hämta de avlidnas själar. Vare sig de tillhör bankdirektörer som skjutit sig i huvudet eller de fattiga arbetare som super ihjäl sig i slummen... Detta är också berättelsen om en människas olycka, om fattigdom och hat, och om att ta ansvar för sina medmänniskor.

Victor Sjöström spelar själv den försupne David Holm, som på väg mot undergången får besök av döden och då får se vad hans handlingar har fått för konsekvenser. Bland övriga skådespelare märks Hilda Borgström (Davids fru) och Tore Svennberg (Georges). I rollen som den döende slumsystern Edit ser vi Astrid Holm. Edits mor spelas av skådespelerskan Concordia Selander.

Filmen är tintad (färgad), huvudsakligen med rödbrunt inomhus och blått utomhus på kvällar och nätter. I tillbakablicken verkar inomhusscenerna gula eller ljusgula, och en utomhusscen på sommaren är lila. I den nyrestaurerade versionen finns nykomponerad musik av Matti Bye. - Tagit från denna text från Susning.nu, http://susning.nu/Film/K%F6rkarlen

No comments: