Monday, December 17, 2007

Ännu En Svensk Lag Som Bör Ses Över...

Satt nyss och läste på den grymma bloggen, Svensk Sexualpolitik Idag där de hade ett gästinlägg angående Icestbrottslagen som faktiskt diskriminerar, tro det eller ej, hetrosexuella. Här är ett litet uttdrag ur inlägget, Varför är vuxenincest kriminaliserat ?

"Incestbrottslagen gäller endast heterosexuellt samlag, även om det i paragrafen ovan står sexuellt umgänge (en revidering kanske är på sin plats, där det i lagen står exakt vilken handling man straffas för?). Sexuella interaktioner så som onani, smekningar, oralsex, analsex, samt att homosexuella incestuösa interaktioner är legaliserade. Även homosexuella samlag, då samlag i brottsbalkens mening inte kan förekomma mellan ett samkönat par. Lagen drar också isär incest från sexuella övergrepp och utnyttjande. Incestuösa interaktioner mellan halvsyskon och mellan adoptivförälder - adoptivbarn är också lagliga. Det är således endast heterosexuella samlag mellan biologiskt besläktade individer i rakt nedstigande led, som är straffbara. Det vill säga: samlag mellan helsyskon eller mellan förälder och avkomling.

Länder som har påverkats av Frankrikes strafflagstiftning; ”Code Penal” och dess reformsträvanden är; Portugal, Belgien och Holland. Där incestuösa interaktioner ej är straffbara, så till vida inte underårighet, tvång, psykisk sjukdom eller missbruk förekommer. 1734 års svenska lag var starkt influerad av religiösa föreställningar och påbud och därför var också straffet för incest dödsstraff. Böter till kyrkan skulle också betalas, pga detta skamliga sedlighetsbrott. Straffansvaret kunde sträcka sig så långt till och med sjunde släktledet, med motivation till att Gud vilade på den sjunde dagen efter att ha skapat världen. Dödstraffet för incest upphävdes inte förrän vid 1864 års strafflag."

Asså jag blir fan inte förvånad, varje dag tycks det komma upp föråldrade lagar som diskriminerar på ett eller annat sätt eller som är helt "out of date" så det blir skrattretande. Man borde tillsätta någon slags kommission av något slag som kan gå igenom Sveriges Rikes Lag och verkligen se över varenda liten paragraf, för jag lovar att det finns en hel del som säkerligen inte har tillämpats på årtionden och som numera ses överflödiga eller bara inte har något stöd bland allmänheten. Det är bara titta på USA och deras bisarra lagar där inte kor får hoppa fallskärm på söndagar, kommer inte ihåg ifall det var exakt så men just sånna befängda lagar finns och skulle inte förvåna mig ifall de i viss grad finns i Sverige. Även om Lagrådet finns så verkar deras uppgifter mer gå ut på att granska lagförslag från regeringen och se hur förslagen förhåller sig till bl.a. grundlagen. Om det nu finns någon myndighet eller dylikt som ser över lagarna lite då och då så tycker jag de gör ett jävla dåligt jobb, eller så är det bara så att de inte har så mycket att säga till om.

Borde väl egentligen göra det själv ifall något skall hända, så får man verkligen tagit i tu med allt man anser vara fel. Problemet är bara att det är en riktigt stor bok och ganska svår att förstå sig på, man läser inte igenom den och förstår sig på allt i en handvändning. Får väl försöka bli jurist eller något liknande för att ha någon chans att kunna sätta mig in i det, det jag skulle behöva är någon som kan översätta den till lekmannatermer så även jag kan förstå vad det hela handlar om.

No comments: