Sunday, December 16, 2007

Jag Tror Jag Kommer Att Spy...

Tiden är inte mogen. Därför säger kd nej till könsneutrala äktenskap. Göran Hägglund och Stefan Attefall om partiets inställning. - Svd.se, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_691329.svd

Endast ett riksdagsparti, krist­demokraterna, står idag bakom den nuvarande äktenskapslagstiftningen. Allt fler kräver könsneutrala äktenskap. Vad är då kristdemokraternas skäl att hålla fast vid nuvarande ordning? Varför bör vi hålla fast vid den urgamla principen att äkten­skapet är en förening mellan en man och en kvinna? Den som vill förändra använder ofta argumentet att det är diskriminerande att inte låta även homosexuella få gifta sig, och att tiden nu är mogen för en förändring. Problemet med alla de som kräver en könsneutral äktenskapslagstiftning är att det aldrig görs någon rättsfilosofisk eller sociologisk analys av äktenskapet som social institution.

En institution som gällt i tusentals år och som omfattas av alla religioner och kulturer ska uppenbarligen förändras för att ”tiden är mogen”. Men bristen på analys, sammanhang och helhetstänkande är ­typisk också för äktenskaps- och partnerskapsutredningen (SOU 2007:17) av juristen Hans Regner. När remissomgången är klar i mitten av januari 2008 är det regeringen som har ansvaret för att bereda frågan. Inför den processen finns det anledning att lite mer djupgående förklara kristdemokraternas försvar för nuvarande ordning. För den som lever i ett homo­sexuellt förhållande och vill ha ett varaktigt juridiskt skydd finns partnerskapslagen som ger samma skydd som äkten­skapet. Något juridiskt skäl till att ändra äktenskapsbalken finns således inte.

Diskrimineringsargumentet håller alltså inte. Detta konstaterar också den statlige utredaren. Men han fastslår att äktenskapet som begrepp får anses ha ett högre symbolvärde än partnerskap. I utredningen talas det om två slags syn på äktenskapet, dels äktenskapsrätten, dels familjebildningen som social institution. Utredaren fokuserar emellertid enbart på äktenskapsrätten och föreslår en könsneutral äktenskapsbalk utan analys av äktenskapets sociala roll och betydelse. Alltså, knutpunkten i hela debatten ligger i begreppet, det vill säga äktenskapets symbolvärde. En fransk statlig utredning har utrett äktenskapslagstiftningen och kom med sitt förslag i januari 2006.

Denna utredning pekar också på symbolfrågan: ”Kravet på att utvidga äktenskapet härrör från ett annat resonemang: det handlar om att, genom bekräftelsen av alla pars lika rättigheter, erhålla ett slags socialt erkännande.” Detta, fortsätter rapporten, ”kan tyckas paradoxalt i en tid då äktenskapet inte längre utgör en obestridlig social norm vare sig för par eller ens för familjer”. Den franska utredningen landar på den motsatta ståndpunkten jämfört med den svenska utredningen – i Frankrike förordar man att behålla äktenskapet i dess nuvarande form. Skälet är att den franska utredningen gör just det som Hans Regner och den svenska debatten undviker, nämligen att sätta in äktenskapet i sitt sociologiska sammanhang.

Vi kristdemokrater anser inte att staten ska vara neutral till vilken grundläggande struktur vi ska bygga vårt samhälle på. Vi kristdemokrater anser att familjen är en grundläggande byggsten i ett gott samhälle. Och det är med den principen som föräldra- och äktenskapsbalken har formats i vår civilrätt. Det är också denna grundläggande syn som ligger bakom FN:s barnkonvention och FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Där talas det om att familjen utgör ”den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten” (artikel 16). Detta är också bakgrunden till att äktenskapsbalken sätter upp fyra krav för att äktenskap ska kunna ingås.

De som ingår äktenskap ska vara över 18 år, inte vara nära släkt till varandra, vara två till antalet och vara av olika kön. Nu vill den statlige utredaren utan ingående analys och ­diskussion ändra på ett av dessa fyra kriterier. Kravet på olika kön ska slopas. Men de andra ­begränsningarna ska vara kvar. Varför? Inga svar ges. En komponent rycks ut utan ­ djupare analys. Varför ska nära släktskap uteslutas för ett homosexuellt par? Det finns ju inga risker för inavel. Varför begränsa till två individer? Varför diskriminera kärleken som tre personer kan hysa till varandra, om man får vända på ett populärt argument mot oss kristdemokrater.

Får man tro flera politiska ungdomsförbund är ju det bara en tidsfråga innan polygama förhållanden också ska inrymmas i äktenskapsbegreppet. Den filosofi som äktenskapet ­vilar på kommer också till ­uttryck i den så kallade faderskaps­presumtionen. Den utgår från att mannen i ett äktenskap är fader till det barn som föds. Hur ska man förhålla sig till den frågan om ett barn föds inom ett äktenskap bestående av två kvinnor? Så här skriver Hans Regner: ”Faderskapspresumtionen i 1 Kap 1 § föräldrabalken bör dock endast gälla i fall då modern är gift med en man vid barnets födelse. Frågan om föräldraskapet för en kvinna som är gift med barnets moder bör presumeras på liknande sätt ligger utanför mitt utredningsuppdrag”.

Detta är en av de viktiga frågorna som alltså lämnats därhän och som den nuvarande äktenskapsdebatten helt förbigår. Kommer barnet att ha två eller tre ”riktiga föräldrar”? Barnet har – det visar forskningen – behov av både sin mamma och sin pappa. I andra sammanhang är statsmakten mycket angelägen om att tillförsäkra barnet umgänge med båda föräldrarna. Jämför med umgängesrätten efter skilsmässa som innebär att man inom rättsväsendet är så angelägen att tillmötesgå detta behov att man ibland till och med utsätter barnen för risker när de tvingas umgås med (framför allt) fäder som misshandlat dem eller deras mamma.

Jämför också med debatten om föräldraledighet och krav om kvoterad föräldraförsäkring. Vi inser givetvis att barn kommer till och växer upp under många olika omständigheter. Barn mår bra och far illa i vårt samhälle i alla möjliga strukturer. Men som lagstiftare måste vi ha några principer i botten för vilka sammanhang och strukturer vi anser vara de bästa för barnens uppväxtvillkor. För oss är det barnets rätt till sitt biologiska ursprung och rätt till sin mamma och pappa. På detta synsätt vilar FN:s barnkonvention. På detta synsätt har svensk lagstiftning vilat under lång tid. Försiktighetsprincipen bör nog användas innan vi rycker sönder den rättsfilosofi som svensk föräldra- och familjerätt vilar på.

Naturligtvis är det så att homosexuella både kan vara och är bra föräldrar. Det vi vill betona är att vi inte vill ha en lagstiftning som aktivt klipper av barnen från deras biologiska ursprung. Det vanliga är ju också att barn i homosexuella sammanhang har nära kontakt med båda biologiska föräldrarna och den partner som lever ihop med pappan eller mamman. En relation som säkerligen kan fungera väl, men som vi inte anser ska leda till långtgående juridiska konsekvenser där de juridiska eller moraliska skyldigheterna och rättigheterna mellan de biologiska föräldrarna och barnet klipps av.

Det var den utvecklingen vi varnade för när vi avvisade förslaget om att låta homosexuella kunna adoptera barn. Äktenskapsdebatten behöver ­föras i ett öppet och anständigt tonläge, med respekt för allas åsikter. Ett beslut i linje med ­utredningens förslag skulle innebära stora förändringar, ­vilket berör oss alla. Det finns därför anledning till en bred och öppen debatt.

────────────────────────────────────────────────────────

Vet inte ens om jag orkar kommentera det här, för det är så jävla efterblivet och inskräkt så det finns inte.

(Lite Senare)...

Jag har kommenterat genom att skriva ett nytt inlägg och går man igenom bloggen så ser säkert folk hur min politiska ståndpunkt i denna frågar genomsyrar bloggen på ett eller annat sätt. Här är lite svar på tal, http://tomten0.blogspot.com/2007/12/svar-p-tal.html.

9 comments:

Anonymous said...

Jag tycker att Du som en sann demokrat skall spy.

Intew kan det finnas olika uppfattningar i den värd som Du lever? Då är den ju inte demokratisk.

Spy på bara!

Tomten0 said...

Problemet är ju att vi lever ju inte i en sann demokrati, vi är jävligt långt ifrån det. Kristdemokraterna får tycka precis som de vill och rösta fritt. Jag menar SD fick ju massa röster och även om jag tycker de är kompletta idioter så kan man inte i en demokrati förbjuda dem.

Problemet är ju att man särskiljer människor i lagstiftningen p.g.a. att man har en annan sexuell läggning och att ""vi"" får någon slags b-lag. När alla har samma rättigheter i lagen så har vi kommit en bit på vägen till en demokrati men det är fortfarande en lång väg kvar.

Anonymous said...

KD's argument låter som dom är tagna från förra århundrates stora farsot nationalsocialismen. Man ska värna om grunden för samhället, kvinna och man. Låter precis som rasbiologin. Snart jagar dom judar och tro mig steget är verkligen inte långt. Det är vidrigt att höra och se. Dom försöker linda in sanningen med fina ord men skala bort detta och kvar är trångsynthet och ren skär rasism på sätt och vis. Är detta kristen fromhet???

Tomten0 said...

Det är skrämmande...

Anonymous said...

Vad särskiljer man? Att ett heterosexuellt förhållande inte är detsamma som ett homosexuellt? Om du koller på alla delar av förhållandet är de då likvärdiga? Kärleken må vara det men andra saker skiljer!

Varför ska två typer av förhållanden med så olika förutsättningar betecknas detsamma? Det måste väl vara ologiskt om något?

Juridiskt sett är det ju samma och det är väl kärleken som borde vara det viktiga, inte titeln?

Nä, argumenten från böglobbyn börjar sina, istället tar de till personangrepp, jämför med rasbilogi osv. Jag undrar vad som är sorgligt jag.

Ha det bra!

Anonymous said...

"Vet inte ens om jag orkar kommentera det här, för det är så jävla efterblivet och inskräkt så det finns inte"

Wow, man imponeras över den intellektuella skärpan i din kritik. Dessutom symptomatisk för debatten. Tack.

Tomten0 said...

Varsegod, kan ju försäkra dig om att det finns ännu mer av den varan bland dessa debatter. Faktum var att jag orkade inte ens kommentera det hela då. Jag vet vart jag står och det gör de som känner mig och läser min blogg. Jag var bara mest trött och förbannad.

Om du går upp lite i bloggen skall du se att det står ett lite längre inlägg om detta.

Anonymous said...

Så tråkigt att alla numera bara känner. Ingen verkar tänka längre ... Det är nog för jobbigt ser det ut som.

Det som du ponerade om demokrati gäller även dig! Alla som inte resonerar, tänker men bara känner, spyr borde inte få blogga... Varför ska du behöva ha kamera över toan där man spyr. Är det som folk ska se?

Ryck upp dig! Besvara argument istället. Håll tyst om du inte har några!

Tomten0 said...

Du har så jävla rätt i det, alla jävla moralister känner ju bara in och verkar ju inte riktigt tänka.

Har du sett någon kamera hemma hos mig ? I sure haven't...

Om du läser så har jag gett en hel Radda argument, både för och emot så om du tar dig tid att Läsa lite så kanske du ser det. För att tydliggöra det hela lite mer.

...........Vet inte ens om jag orkar kommentera det här, för det är så jävla efterblivet och inskräkt så det finns inte.

(Lite Senare)...

Jag har kommenterat genom att skriva ett nytt inlägg och går man igenom bloggen så ser säkert folk hur min politiska ståndpunkt i denna frågar genomsyrar bloggen på ett eller annat sätt. Här är lite svar på tal,

(Så lägger jag adressen lite mer för sig själv så det blir Extra tydligt.)


http://tomten0.blogspot.com/2007/12/svar-p-tal.html.