Wednesday, February 13, 2008

30 Days Of Night...

Drog på Bio förut idag, själv. Ja, jag är lite konstig av mig. Hur som helst så såg jag Vampyrfilmen 30 Days Of Night.

Den var ganska segstartad av sig tyvärr, den kommer liksom inte igång förens en bra stund. Jag vet inte riktigt vad de tror, att man skall bli rädd och tycka den är kuslig för man inte vet vad det är som sker för man inte vet vad som ligger bakom allt konstigt som sker i staden, eller vad ? Kan ju kort konstatera att det funkar inte, så är det bara. Något annat som är så jävla störande är alla snabba jävla klipp hela jävla tiden, asså det blir inte bättre och mer effektfullt, det blir bara störande. Visst det kan funka ibland men göra det så ofta som de envisas med blir jobbigt.

För att ta något som är positivt i denna film är ju självklart fotot i övrigt, det är snygg ljussättning, specialeffekter och bloded funkar riktigt jävla bra och den snygga kamera åkningen de gör över staden så man får verkligen se allt rakt uppifrån samtidigt som folk flyr i panik och vampyrer slaktar folk hit och dit kunde inte gjorts bättre, såå nice... Uppenbarligen kan de filma utan att göra en klippning hela tiden och fortfarande få det schysst, varför inte göra det ? För mycket klipp blir det bara hattit.

De har även fattat att man kan bygga upp något genom att inte visa det som vi alla trots allt vet sker och får antagligen än bättre effekt genom att låta bli visa det. Josh Harnetts karaktär tar med sig den andra personen som håller på att bli vampyr in i ett annat rum och stänger dörren bakom sig * tystnad *, man hör ett ljud som uppenbarligen en yxa som försöker ta sig genom en nacke som inte riktigt ger vika vid första hugg. Harnett kommer ut med lite blod i ansiktet och en blick som säger att han blivit tvungen tilll att göra något han inte ville men var illa tvungen till. Något som störde mig lite till en början var att vampyrerna pratade, de pratade ett eget språk, det just de faktum att de pratade dock så vande man sig efter allt som filmen rullade på men nu när man tänker till så finns det en hel del filmer där faktiskt vampyrer pratar. För att fortsätta på talets förmåga så kläcktes nog det enda skämtet i filmen av en vampyr, en kvinna som inser att hon inte kommer att leva längre ber gud att hjälpa henne. Antagligen var det mer ett talesätt än just att verkligen bad gud om hjälp, hur som helst så tittar vampyren upp mot himlen och säger på lite raspig engelska - "No God..." Vilket jag tyckte var lite smått underhållande, om detta nu var en känga till alla troende eller inte låter jag vara osagt.

Tyvärr slutar den ganska tarvligt och allt våran hjälte Josh injicerar sig själv med blod från en som blivit biten i hopp om att kunna fightas mot vampyrerna tillräckligt länge för att hans älskling skall hinna fly undan. Själva fighten till en börjar verkar lite smått lovande tills Josh kör näven genom ledarens huvud som självfallet dör och de andra 10-20 tal vampyrer som står runt honom vågar naturligtvis inte göra något och går där ifrån. Han trots allt se soluppgången med sin gaal dock förkolnar han och det är väldigt
* snyft snyft *.

Man visste väl i och för sig vad man kunde vänta sig av filmen men samtidigt hoppas man hela tiden på att man skall bli överraskad och de skall ha en liten twist i slutet eller göra något oväntat och nice för en gång skull men . Gillar man vampyr filmer och är medveten vad man kan vänta sig av en hollywood film av denna typ så visst är väl ganska okej att se, den hade så mycket mer potential. Skulle vilja ge den åtminstone en 3:a i betyg men det är ju bara inte möjligt, den blir förstörd för många gånger under filmens lopp och slutet dödar ju verkligen filmen helt och hållet. Återstående är bara en 2:a, den hade sina stunder men de var för få.

No comments: