Monday, April 14, 2008

Är Man Idiot Så Är Man...

Dagens Nyheter: "Högre risk att stadsjeepar voltar." - Svd.se, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1128489.svd

Stadsjeepar slår runt oftare än vanliga personbilar, enligt en genomgång som försäkringsbolaget Folksam gjort.

Folksam har gått igenom data från singelolyckor från 1995 fram till i fjol. Genomgången visar att stadsjeepar har 20 procent större andel voltningsolyckor än vanliga personbilar. Samtidigt visar andra studier att en singelolycka som leder till att bilen slår runt medför 40 procent högre skaderisk än motsvarande olycka där bilen inte voltar.

"Den som kör en SUV (sports utility vehicle, stadsjeep i dagligt tal) och tror sig sitta säkrare och tryggare än i en vanlig personbil har inte räknat med den kraftigt ökade risken att volta vid singelkrock", skriver Folksams trafiksäkerhetsforskare Anders Ydenius.

Att stadsjeeparna välter oftare beror enligt Folksam på att deras tyngdpunkt är högre i kombination med att de väger mer.

- Vad kan man mer säga än yes ! Det är så här man vet när rättvisa skipas.

2 comments:

Sys said...

Haha! Det är den egentliga anledningen till att man inte skall ha stadsjeep. Tacka vet jag Volvo! "Vi Rullar!"

ellerhur said...

Jag undrar om det ens finns någon rapport frånFolksam? Att presentera som en nyhet något som varit känt i minst 10 år känns snarare som ett knep för att få kredd i pressen. TT nappar ju genast.
Biluthyrarna i USA har sedan minst 5 år sedan (då jag såg det) en dekal på SUV-arna som varnar för att bilen voltar lättare än andra.