Syftet med en journal är att ge Dig möjligheten att överblicka och reflektera över de filmer som visats under kursen och sätta dem i relation till kurslitteraturen och de diskussioner som förekommit under lektionerna och seminarierna. Journalen är särskilt värdefull för att Du skall kunna utforska de tankar som lektionerna och seminarierna resulterar i. Formatet, den skrivna texten, kräver en särskild uppmärksamhet på detaljer och, framför allt, på Ditt kritiska omdöme. Journalen utgör en möjlighet att bearbeta ett stort material (visningar, texter, diskussioner) för att sedan skriva om det på ett personligt sätt.
Journalen har alltså ingen specifik fråga som den utgår ifrån, utan skall struktureras utifrån kursens utformning (och de frågeställningar som tagits upp under kursens gång) och de frågor som Du utifrån kursens innehåll anser vara mest väsentliga att diskutera. Här följer ett antal förslag som skall hjälpa Dig i ditt journalskrivande. Journalen tillåter (och uppmuntrar till) ett stort mått av kreativitet. Eftersom journalen är den enda examination som förekommer på kursen, är det endast utifrån den som jag kan bedöma i vilken grad Du har tillgodogjort Dig kursen. Du får gärna inkludera filmer som Du ser utanför lektionerna och som enligt Dig är relevanta för kursen. Journalen bör innehålla följande tre komponenter:
1. En kort presentation av texter och audiovisuellt material från kursen. Denna del är något "dagboksartad" och utgör en hjälp för minnet. Den behöver inte vara åtskiljd från resten, utan kan mycket väl integreras med de andra komponenterna. Se till att inte bli för pratig. Var så kortfattad som möjligt. Det skall dock vara en sammanhängande text och inte bara en mängd stickord.
2. En kort värderande kommentar som gärna kan innehålla förändrade uppfattningar i förhållande till tidigare gånger Du (eventuellt) sett materialet eller att Du när du skriver journalen har förändrat Din uppfattning i förhållande till den omedelbara reaktionen. Detta är framför allt Din möjlighet att uttrycka personliga reaktioner, uppfattningar och idéer som väckts av materialet. Du skall här också återknyta till redogörelsen för en stark filmupplevelse, från introduktionskursen, och resonera kring hur du bedömer filmer nu i förhållande till innan Du började studera filmvetenskap. Kom dock ihåg att Dina personliga reaktioner endast är en aspekt - om än en viktig - av journalen.
3. En kort redogörelse för relationen mellan filmerna, kurslitteraturen och diskussionerna. Detta är den del av journalen som kräver mest av analys och kritiskt tänkande. Vilka frågor har aktualiserats av de olika filmerna i förhållande till de frågeställningar som behandlas i kurslitteraturen? Kan man tänka sig att dessa filmer skulle kunna resultera i (eller har resulterat i) ett teoretiskt nytänkande? På vilket/vilka sätt belyser filmerna de frågeställningar som behandlas i kurslitteraturen? Analyser av detta slag kommer att behandlas under kursen och bör synas i journalen.
Se till att arbeta kontinuerligt med journalen under kursens gång. Om Du kommer efter alltför mycket kommer Du märka att det blir mycket svårare att fullfölja journalen än vad det annars hade varit. Journalen bör i sin helhet inte överstiga 25.000 tecken.
Saturday, December 29, 2007
Filmvetenskap Macht Frei...
Nedan kan du läsa min sista tenta i Filmvetenskap och jag har verkligen svårigheter för att sätta igång, jag vet kanske något jag skulle kunna börja på lite och borde väl göra det. Blir lättare när man kommer igång men denna tentan känns verkligen svår. Den skall nog vara på ett antal sidor dock nämns bara ett max på ca 10 a4 sidor men ändå. Det hade nog varit fördelaktigt om man läst mer än man gjort under kursens gång då man skall försöka utvärdera kursmaterial och jämföra och väga det mot de föreläsningar och filmvisningar vi haft och ge ens synpunkter på det hela. Det känns ganska svårt men får försöka som vanligt.
Labels:
Dag[bok]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment