Sunday, July 6, 2008

Arvika (Ja Vad Skall Man Säga)...?

Asså vad skall man säga ? Allt och inget sket sig ganska brutalt på Arvika känns det som, mycket som ställt sig på sin spets och i slutändan räddade S.P.O.C.K. det hela med sin 20 års konsert. Det Var och kommer nog att Förbli den Bästa spelningen jag kommer att se.
- Det var väl trevligt men ville du något ?
Det kan inte hjälpas men jag får lite utav en déjà vu av detta.
Déjà Vu
Déjà vu (uttalas: /ˈdeɪʒɑː ˈvuː/; franska: /deʒa vy/ "redan sett") kallas känslan av att ha upplevt något tidigare fast man nödvändigtvis inte har det.
Fenomenet verkar förekomma ofta. Mer än 70% av befolkningen har upplevt det någon gång.

Vetenskapliga Teorier
Det finns en teori om att déjà vu faktiskt har med minnet att göra. Det innebär att en händelse inte registreras i närminnet utan hoppar direkt till långtidsminnet, vilket leder till att man får en känsla av att det som händer runtomkring oss har redan hänt tidigare. Det finns även andra teorier om vad en déjà vu beror på. En teori är att allt som händer omkring oss blir för mycket för hjärnan, och minnessystemen kan för ett ögonblick inte hänga med. När minnet sedan kommer ikapp känns det som om man tidigare varit med om det som händer. Ytterligare en teori är att en déjà vu skulle vara en förmåga i hjärnan vi inte kan använda annars, att det skulle vara hjärnans sätt att logiskt förutse vad som bör eller kan hända. Under perioder i livet då man sover dåligt och är trött under dagarna, kan déjà vu uppkomma flera gånger dagligen.

Religion
En mer religiös tanke är att drömmar berättar vad som ska hända i framtiden. När man får en déjà vu-känsla är det händelserna man har drömt om som inträffar. En person som tror på reinkarnation, till exempel en hindu, kan tolka déjà vu-upplevelser som rester av minnen från ett tidigare liv.
http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9j%C3%A0_vu
It brings back memories...

No comments: