Saturday, May 8, 2010

Detroit - San Jose 7-1 (3-1) Kvartsfinal...

Förnedring på hög nivå men står fortfarande 3-1 i matcher till San Jose...
Tangerade poängrekordet i natt. New York. Hela Joe Louis Arena stod upp och skanderade i natt:

– Franzén! Franzén, Franzén!

Därtill fanns det skäl.

”The Mule” gjorde – håll i er – fyra mål och spelade fram till två när Detroit krossade San Jose med 7-1.

– Efter ett tag var det så jag ruskade på huvudet själv, allting gick ju in. Men vi har bara vunnit en match. Vi måste spela likadant även i fortsättningen, säger hjälten till Sportbladet efter att ha slagit klubbrekord och tangerat Stanley Cup-diton.

Lagkamraterna har sagt det i flera veckor: Snart kommer Johan Franzén att explodera och ställa till med samma slags show som i de två närmast föregående slutspelen. Och ja, de visste helt uppenbart vad de talade om. För i natt, när ex-mästarna stod inför avgrunden och riskerade att bli ”svepta” av San Jose, hände det – med besked.

Den 30-årige smålänningen gjorde inom loppet av några få minuter i första perioden ett tvättäkta hat trick – plus, trodde vi ett tag, ytterligare ett mål, men det visade sig såsmåningom att Todd Bertuzzi hade en klubbspets på det skottet. Sedan följde han upp med en balja även i tredje perioden – och knöt ihop presentsäcken med två assist också.

”Man blir förvånad”

Sammanlagt sex poäng, alltså.

–Det blev lite ketchupeffekt. Jag fick en bra start på matchen och sedan rann det på, säger ”The Mule” när vi talar med honom halvannan timme efter slutsignalen.

– Och efter ett tag var det nästan så jag själv ruskade på huvudet. Allting gick ju in. Man blir förvånad...

Med sitt magnifika facit slog Franzén klubbrekordet för antal poäng i en slutspelsmatch – och vi talar alltså om en ”Original Six”-klubb här. Han tangerade också Stanley Cup-rekordet för flest antal poäng i en period. Och passade samtidigt på att segla upp i delad ledning i slutspelets poängliga.

– Det är konstigt det här med målskytte, säger han med ett lätt skratt.

– I matcher när man bränner chanser kramar man nästan sönder klubban och så fungerar ingenting. Men sätter man ett par puckar får man lite självförtroende och plötsligt är allting lätt. Ritola debuterade Nu befinner sig Detroit, trots Franzéns formidabla uppvisning, fortfarande i ett bekymmersamt läge. De ligger alltjämt under med 3-1 i serien och kan bli utslagna redan på lördag.

– Vi ville undvika att bli ”svepta” ikväll och det gjorde vi. Men det är fortfarande do-or-die för oss. Vi måste vinna alla återstående matcher, konstaterar ”The Mule”

– Det blir inte lätt, men om vi kan vinna även på lördag, då tror jag dom kan bli lite skadade. Jag vet själv hur svårt det är att vinna den där fjärde matchen. Man tror undermedvetet att det ska gå lättare än det gör.

Det var fler av alla Detroit-svenskar som utmärkte sig i natt.

Både Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström noterades för två assists och Tomas Holmström för en. Han gick dessutom en liten boxningsmatch med Joe Thornton i tredje perioden. Noterbart är också att Mattias Ritola fick göra sin Stanley Cup-debut. Och han skötte sig så bra i fjärdelinan, med Kris Draper och Justin Abdelkader, att han under slutdelen till och med förärades chansen i powerplay. Dessutom kan det ha varit Borlänge-ynglingen som utlöste ”The Mules” urladdning.

– Ja, jag sa åt honom före matchen att sätter du två så vinner vi den här matchen. Då svarade han ”och sätter du tre vinner vi också”. Så Mattias var min lucky charm, skrattar Franzén.


Detroit–San Jose 7–1 (5–0, 1–1, 1–0)

Kvartsfinal 4 i bäst av 7

Detroit: Johan Franzén 4 (6) (Nicklas Lidström 2, Henrik Zetterberg, Tomas Holmström), Todd Bertuzzi (Franzén, Zetterberg), Valtteri Filppula (Holmström), Brian Rafalski (Franzén). Målvakt: Jimmy Howard 96,6 procent.

San Jose: Dany Heatley. Målvakter: Jevgenij Nabokov 44,4 procent, Thomas Greiss 92,9.


Publik: 20 066.

San Jose leder med 3–1 i matcher.

Vi tar nästa match !

No comments: