(1–0, 1–1, 0–1, 0–1)

2–2 i matcher

Första perioden: 1–0 (17.52) Jonathan Cheechoo 3 (Joe Thornton, Milan Michalek)

Andra perioden:
2–0 (8.07) Marcel Goc 1 (Patrick Rissmiller), 2–1 (19.55) Tomas Holmström 1 (Nicklas Lidström, Mathieu Schneider) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (19.26) Robert Lang 2 (Valtteri Filppula) spel sex mot fem.

Fjärde perioden: 2–3 (16.04) Mathieu Schneider 2 (-) spel fem mot fyra.

Skott: 27–49 (9–11, 4–14, 8–12, 6–12)

Utvisningar: San José: 6 x 2 min, Detroit: 6 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San José Evgeni Nabokov 93,9%, istid 76.04, Detroit: Dominik Hasek 92,6%, istid 74.08

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 5, 2, +1, 18.43

Historien upprepar sig i matchserien mellan San José Sharks och Detroit Red Wings. I match två tog Sharks en stabil 2-0-ledning, men tappade matchen i den tredje perioden. I kvällens match ledde Sharks med 2-0 i slutet av den andra perioden då Tomas Holmström med en baseballsving reducerade med fem sekunder kvar av perioden. Den tredje perioden var intensiv med ideliga spelvändningar, men hemmalaget såg ut att vinna matchen då Evgeni Nabokov spelade mycket stabilt i målet. Då slog Robert Lang till. Med 34 sekunder kvar av ordinarie tid gick Sharks bort sig lite i mittzonen och Valtteri Filppula, 23, spelade in pucken till Lang som med ett dragskott överlistade Nabokov och tystade publiken som börjat räkna ner mot segern. Jonathan Cheechoo gav hemmalaget ledningen i slutet av den första perioden och när Marcel Goc skickade in 2-0 via Andreas Liljas hjälm såg det tungt ut för Red Wings åldermän. Reduceringen av Holmström gav dock hela laget nödvändig energi inför den tredje perioden. Sharks hade ett par chanser att stänga matchen i den tredje perioden, men 42-årige Dominik Hasek räddade med både tur och skicklighet. Inför förlängningen hade Red Wings ett stort psykologiskt övertag och det var två defensiva misstag av hemmalaget som avgjorde matchen. Först skickade Craig Rivet pucken över sargen efter 14.52 och minuten senare slog Scott Hannan en riktig bjudning rakt i gapet på Mathieu Schneider, 37, som sköt in segermålet via den vänstra stolpen. Chris Chelios spelade i sin 238:e slutspelsmatch och närmar sig rekordet som målvaktslegenden Patrick Roy har med 247 spelade matcher. Tomas Holmström gjorde comeback efter ögonskadan tidigare i slutspelet, men lämnade isen i förlängningen av okänd anledning.