San José – Detroit (2-1)

San José – Detroit 2–1
(0–1, 1–0, 1–0)

San José leder med 2-1 i matcher

Första perioden: 0-1 (11.13) Nicklas Lidström 3 (Mikael Samuelsson, Dan Cleary) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (12.43) Ryan Clowe 4 (Matt Carle, Joe Thornton)

Tredje perioden: 2-1 (13.19) Jonathan Cheechoo 2 (Kyle McLaren, Ryan Clowe) spel fem mot fyra.

Skott: 27–30 (7-16, 7-7, 13-7)

Utvisningar: San José: 4 x 2 min, Detroit: 5 x 2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San José: Evgeni Nabokov 96,7% istid 60.00 (29 räddningar), Detroit: Dominik Hasek 92,6% istid 59.45 (25 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid
Nicklas Lidström, b, Detroit 1, 0, 3, 0, -1, 28.34
Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 0, 2, -1, 19.13
Henrik Zetterberg, f, Detroit, 0, 0, 1, 0, -1, 22.48
Johan Franzén, f, Detroit, 0, 0, 0, 0, 0, 14.33
Mikael Samuelsson, f, 0, 1, 0, 0, 0, 14.13

Detroit Red Wings befinner sig i brygga. Och det är Joe Thornton som har placerat dem där. I natt hade svensklaget uppenbara problem att tygla San José urstarka centerstjärna. Thornton, som tidigare haft rykte om sig att vara som sämst i slutspelstider, var dominant över hela planen och låg bakom Ryan Clowes viktiga 1-1-kvittering 12.43 in i den andra perioden. Matchvinnaren blev slutligen Thorntons sidekick Jonathan Cheechoo. Måltjuven plockade upp en målvaktsretur och stötte efter en snygg dragning in segerpucken bakom Dominik Hasek under ett numerärt överläge. Nicklas Lidström gjorde Red Wings enda mål i matchen, hans tredje i slutspelet. Laget behöver dock få ut mer av sina stjärnspelare Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk. Ingen av de två har ännu så länge producerat några poäng på bortais under det pågående slutspelet. Kanske kan duon få en boost i match fyra, som spelas natten mot torsdag. Då återvänder nämligen deras kedjekamrat Tomas Holmström till spel efter att ha missat tre matcher med en ögonskada.