Friday, December 24, 2010

Vi Har Tappat Vår Musikaliska Profil...

Vad skall man säga ? Arvikafestivalen ber om ursäkt för att alldeles för giriga och inte trodde på den trogna synthpubliken. Jag kommer vänta och se vad som sker, känns lite smått tveksam ändå medtanke på att det först säger hej då till synthen och sen så kommer de efter att ha gått back i två år och ber om ursäkt för att inte satsat på den musik och subkultur som ändå Arvika har förknippats med.
Arvikafestivalen har drivits av engagerade eldsjälar sen 1992. Festivalen har växt från en, i festivalsammanhang, parentes på 2 000 besökare till en av Sveriges största och äldsta festivaler med ett publikrekord på 22 500 besökare (2009).Vi har alltid drivits av viljan att göra en festival som vi själva tycker om – ett alternativ till de bredare evenemangen runt om i landet. På vägen har dock något gått väldigt snett.

Den 21 september 2010 försattes Arrangemangsföreningen Galaxen i företagsrekonstruktion. Detta var ett sista försök att rädda en förening vars festival hade gått back ca 7 miljoner kronor över två år. Allt talar nu för att rekonstruktionen och ackordet kommer att lyckas. Vi är väldigt lättade över att festivalen återigen har en framtid, men dessa kristider har verkligen fått oss att fundera på hur det kunde gå så fel. Vi har kommit fram till ett antal saker:

I) Förlåt.

II) Vi ska sluta försöka vara något vi inte är. Från och med nu kommer vi bara boka musik som hör hemma i skogen.

III) Vi har tagit alldeles för stora ekonomiska risker. Från och med nu ska vi göra det vi är bäst på. Boka intressant, alternativ musik som inte riskerar festivalens ekonomi.

IV) Vi har tappat vår musikaliska profil. Det var aldrig vår strategi, men så blev det. Vi tänker renodla Arvika igen och hitta tillbaks till rötterna.

V) Vi har blivit för stora. Vi vill tillbaka till det intima, kärleksfulla och unika. Ambitionen 2011 kommer ligga nånstans mellan 5 000 – 10 000 besökare.

Vi kommer självklart att återkomma med utförligare tankar om program och profil osv. Men vi hoppas att detta tills vidare gör att ni känner er lite tryggare. Biljetterna släpps i alla fall den 31 januari och kommer till en början att kosta 495 kr. Vi siktar på ett slutpris på 795 kr.
Får se vad som sker... jag sket i det förra året, kanske var 2009 mitt sista Arvikabesök...

No comments: