Sunday, January 4, 2009

Vadå Truckkort...?

Detta är ett svar från Arbetsmiljöverket på frågan, Måste man ha truckkort för att få köra truck ?

Arbetsmiljölagen anger i 3 kapitlet 3 § att arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagarna har tillräcklig utbildning för sina arbetsuppgifter. Vidare anger lagen i 2 kapitlet 5 § att maskiner skall brukas på ett sådant sätt, att betryggande säkerhet ges mot ohälsa och olycksfall . Så på dessa punkter skiljer inte arbetsmiljölagen mellan olika typer av maskiner. Detta utbildningskrav finns förtydligat i AFS 1986:24 där det anges att truckförare måste ha tillräckliga kunskaper och arbetsgivarens tillstånd för att få köra truck. Tillståndet bör lämpligen vara skriftligt och ange för vilka trucktyper det gäller.

De utbildningsorganisationer som erbjuder truckförarutbildning har utformat en gemensam läroplan. Läroplanen har beteckningen TLP2 och kan anses ligga till grund för en lämplig utbildningsnivå. Läroplanen finns att hämta på Maskinleverantörernas webbplats.

Efter avklarad utbildning erhåller eleven ett så kallat truckkort av utbildaren. Detta är inte ett körkort som krävs för att få använda trucken utan ett bevis på att innehavaren klarat av en viss typ av utbildning. Den som ger truckföraren tillstånd att köra truck är, som ovan nämnts, arbetsgivaren. Arbetsgivaren är den som har ansvaret att se till att personalen har tillräcklig utbildning för att använda truck i arbetet.

Jag anser det är ganska skrämmande att det är upp till arbetsgivaren att tillgodose sin personal att "
skall förvissa sig om att arbetstagarna har tillräcklig utbildning för sina arbetsuppgifter" vafan betyder de liksom. Asså du får inte köra EU-Moped utan förarbevis men du får köra en 5 tons truck utan problem, så jävla galet. Nu är det så att jag inte har truckkort men även anser att det är ganska skrämmande hur jävla galen lagen är ibland. Jag menar titta bara hur det gick för Klaus, och han var utbildad ! Tänkte även att det var fair-play att ge er den textade versionen. Då videon är på tyska och det är inte alla som skulle förstå vad de säger i videon.

Adblock

No comments: