Tuesday, January 13, 2009

Lerum Centrum (Förnyelse)...

Vid kommunstyrelsen den 14 januari presenteras två förslag för utvecklingen av Lerums centrum. I detta skede tas förslag fram för att ligga till grund för samarbetsavtal mellan parterna (Lerums kommun, JM AB och Mölnlycke Fastighets AB) om utvecklingen av Lerums centrum. Samarbetsavtal upprättas för att reglera fördelning av kostnader inför kommande detaljplanearbete.

Huvudförslaget har tagits fram av Sektor samhällsbyggnad tillsammans med samarbetsparterna. Med utgångspunkt i fattade beslut om utvecklingen av Lerums centrum visar huvudförslaget hur behoven av handels
lokaler, god stadsmiljö och bra trafikföring kan lösas på ett långsiktigt sätt. Förslagen kostar i princip lika mycket men huvudförslager ger mer intäkter vid försäljning av mark. Sektorn bedömer att huvudförslaget har de bästa förutsättningarna att ge en god helhetsmiljö och utveckla Lerum som ett starkt och attraktivt kommuncentrum.
* Illustration Av Huvudförslaget.

Huvudförslaget har sin utgångspunkt i programmet för Lerums centrum. Justeringar har gjorts för att bättre möta de behov som finns, för att utveckla Lerum som ett attraktivt och stadsmässigt centrum. Lerums handelsstrategi har angett inriktningen för handelns utvecklingsbehov. För att ge bra service ska handelsytorna ligga centralt och i tydliga stråk. Trafikföringen har justerats för att åstadkomma en tydligare trafiklösning för alla trafikslag med bättre koppling till omgivande vägnät, framför allt till Alingsåsvägen. I samband med framtagandet av förslaget, har ett kulturmiljöunderlag tagits fram för centrum.

Förslaget innebär en ny sträckning av Stationsvägen och den nya bron över Säveån. Förslaget innebär att brons nya läge blir längre österut än i tidigare förslag. Den yta som frigörs, används till ny bebyggelse för handel, kontor och bostäder. På parkeringen bredvid stationshuset, tillkommer ett parkeringshus med butiker och verksamheter i fasaden mot Stationsgatan. Förslaget innebär att ett hus på Brobacken (torpet Brobacken) föreslås flyttas och att två hus föreslås rivas eller flyttas till annan plats. Förslaget innehåller också ny bebyggelse på Bagges torg och mellan Häradsbron och Tingshuset.

* Programförslaget.

Programförslaget utgår från programmet för Lerums centrum. Utformningen av de östra delarna av centrum är i princip den som redovisas i programmet, vilket innebär att alla husen i "gamla Lerum" vid Brobacken öster om Stationsvägen finns kvar i befintligt läge. På parkeringen bredvid stationshuset, tillkommer ett parkeringshus. Förslaget innehåller också ny bebyggelse på Bagges torg och mellan Häradsbron och Tingshuset. Programförslaget innehåller inte lika mycket yta för handel och service som huvudförslaget. En översiktlig analys visar att möjliga nya lokaliseringar av handelslokaler är längs Göteborgsvägen, väster om Tingshuset. Där berörs parkmark berörs och befintlig bebyggelse. Utveckling av handel kan vara möjlig längs Adeltorpsvägen. Även där skulle befintlig bebyggelse beröras. Dessa områden vara intressanta att utveckla för handel i kommande etapper, oavsett vilket alternativ som väljs.

Information till kommunstyrelsen om projekt Lerums centrum

Den 17/12 fick kommunstyrelsen information om projektet Lerums centrum. Ett arbetsmaterial presenterades med ett förslag till utveckling av centrum österut. Förslaget innebär en ny sträckning av Stationsvägen och den nya bron över Säveån, vilket innebär ett intrång i kulturmiljön kring Brobacken, där tre hus skulle beröras. Kommunstyrelsen önskade efter informationen att ytterligare ett alternativ tas fram, där den äldre miljön vid Brobacken inte påverkas. Vid kommunstyrelsens möte 14 januari presenteras de båda förslagen. Kommunstyrelsen beräknas då ta ställning till inriktningen av det fortsatta arbetet med utvecklingen av Lerums centrum.

Under jul- och nyårshelgen svarar Anna Stenlöf, sektorschef, på frågor om projektet. Anna Stenlöf nås via växeln, telefon 0302-52 10 00 eller på anna.stenlof@lerum.se. Lerums centrum ska vara det första valet för vardagens ärenden för alla som bor i Lerum. Det ska vara en trivsam och trygg plats för möten mellan människor i det dagliga livet. För de boende i centrum ska det vara en trevlig boendemiljö. Oavsett hur du färdas, ska det vara lätt och bekvämt att ta sig till centrum. Centrum ska vara öppet och välkomnande både dagtid och kvällstid, med såväl butiker som aktiviteter. Den 16 september skrev Lerums kommun, JM AB och Mölnlycke Fastighets AB under en avsiktsförklaring om att utveckla Lerums centrum. Avsiktsförklaringen kan ses som ett formaliserat handslag om att vi tillsammans ska arbeta för att förstärka Lerums centrum med bostäder, handel och kontor. Parterna kommer att ta fram underlag för en detaljplan.

Förändringarna i Lerums centrum har som mål att få människor att vilja mötas, umgås och göra sina ärenden i centrum. En plats där människor rör sig är en trygg och trivsam plats.

För att Lerums centrum ska kunna utvecklas och bli ett mer levande, trevligt och attraktivt centrum behövs förändringar på flera plan. Det behövs fler bostäder centralt i Lerum, som gör att människor vill vistas här under dagar och kvällar. Människorna som bor och rör sig här ger underlag butiker och företag. Det behövs platser centralt i Lerum där fler människor kan mötas, uppleva och utöva kulturaktiviteter. Det behövs bättre kommunikationer och vägar till centrum för fotgängare, cyklister, kollektivtrafikresenärer och bilister. Samtidigt är det viktigt att ta vara på Lerums centrums kvaliteter, som den småskaliga känslan, närhet och trygghet, närheten till landskapet runtomkring.

För att tillgodose alla de här behoven kommer utvecklingen av Lerums centrum innebära förändringar inom de närmaste åren. Det är viktiga planeringsprocesser som ska ske innan grävskoporna står på plats. Under planeringsprocessen är det viktigt att få veta vad du som bor och/eller arbetar i Lerum tycker om planerna. Vi vill gärna ha dina synpunkter! Du kan lämna dina synpunkter och frågor direkt till kommunen. I kommande detaljplaner kan du lämna synpunkter under samråd och utställning. Information om när detta är aktuellt kommer att publiceras här på sidan. När händer det? År 2012 ska avfarten från E20 och bron över Säveån vara klara.

Resecentrum har då kommit en bit på vägen i byggandet och Solkatten har rustats upp och byggts ut. Ett högre bostadshus håller på att byggas på röda huset-tomten och handeln utvecklas runtom bostäderna. Vid Dergårdsgymnasiet har kulturskolan fått nya lokaler. Nya bostäder har kommit till vid Vattenpalatset. År 2020 har centrum vuxit utåt längs Göteborgsvägen och över Häradsbron, med nya butiker och serviceställen. Vid gymnasiet/Dergårdsentrén har det kommit flera småföretag och nya bostäder längs Kantor Edgrens väg.

Frågor och svar om Lerums centrum

Vad är en avsiktsförklaring?

En avsiktsförklaring kan ses som ett handslag om fortsatt samarbete, fast på papper. Avsiktsförklaringen säger vilka som ska samarbeta om en viss fråga och under vilka former man kommer att samarbeta. I fallet Lerums centrum handlar avsiktsförklaringen om att kommunen och de olika företagen ska studera hur centrumkvarteret kan utformas och hur kostnader ska fördelas. Det underlag man tar fram ligger sedan till grund för ett avtal om detaljplaneläggning, som alla är överens om. Sedan kan en detaljplan tas fram.

Tänk på tillgängligheten för till exempel rörelsehindrade i det nya resecentrat!
Idag kan man inte ta sig fram i gångtunneln med till exempel rullstol.


Ett nytt resecentrum ska vara tillgängligt för alla. Där ska det vara lätt att ta sig fram med gåhjälpmedel, det ska vara lätt att orientera sig och informationen ska vara tydlig. Hög tillgänglighet gäller även ny gångbro mellan norra och södra sidan av Lerum. Det är sådant som man kommer att arbeta vidare med i byggnadens utformning.

Ett höghus - hur går det ihop med att centrum ska vara småskaligt?

För att nå målen med centrum, behövs fler människor som bor och rör sig där. Butiker fungerar sällan i flera våningar men bostäder passar bra så. Ett högt hus innebär något nytt i stadsbilden men det förändrar inte fokus på att handeln ska vara småskalig. Mindre butiker, god service och närhet till allt är också sådant som påverkar känslan av att centrum är småskaligt, även om det kompletteras med högre byggnader. Hur ett höghus skulle se ut och hur högt det kan bli, kommer att visas i detaljplanen, som beräknas sändas på samråd under 2009.

Hur blir det med parkeringar?

Många av förändringarna i Lerums centrum syftar till att göra det enklare att låta bli att åka bil. Inom överskådlig framtid kommer bilen ändå att vara en viktig del för att få vardagen att fungera för många människor. Därför kommer det att finnas bra med parkeringsplatser i Lerums centrum även i framtiden, ja fler än idag för att möte behovet, men de kommer att se annorlunda ut. Det är trevligare med byggnader med spännande innehåll där vi rör oss på gatorna, än med bilar. Därför kommer parkeringarna i centrum att samlas under mark eller i parkeringshus. Då hushållar vi bättre med marken för sådant som vi kanske just vill nå med bilen.

Hur blir det med trafiksäkerheten när det blir fler bilar i centrum?

Mer trafik blir det framför allt på Stationsvägen, eftersom trafiken leds om från Häradsbron till en ny bro över Säveån, med angöring från en ny avfart från E20. Men att det blir mer trafik betyder inte nödvändigtvis att det blir farligare. Målsättningen för trafikföringen på Stationsvägen är att trafiken ska flyta smidigt men sakta och därför säkert även för fotgängare som korsar gatan. Cirkulationsplatser och en smal gata med mycket intryck bidrar också till att dämpa hastigheterna.

Lite Länkar:

SWECO Illustration Av Huvudförslag
SWECO Resecentrum

No comments: