San José - Detroit (1-0)

Detroit – San José 0–2
(0–2, 0–0, 0–0)

San José Sharks leder med 1-0 i matcher

Första perioden: 0-1 (9.45) Matt Carle 2 (Joe Thornton, Ryan Clowe) spel fem mot fyra, 0-2 (10.09) Mike Grier 2 (Pat Rismiller, Curtis Brown)

Skott: 34–19 (11-10, 10-3, 13-6)

Utvisningar: Detroit: 1 x 2 min, San José: 3 x 2 min

Publik: 18 712 (i Joe Louis Arena)

Målvakter:
Detroit: Dominik Hasek 89,5% istid 58.32 (17 räddningar), San José: Evgeni Nabokov 100% istid 60.00 (34 räddningar)

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid
Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 0, 3, 2, 0, 27.57
Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 0, 0, -1, 17.34
Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 0, 6, 0, 0, 21.55
Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 1, 0, -1, 13.52
Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 1, 0, 0, 8.23

Från ett målvaktsspöke till ett annat. Detroit Red Wings hann knappt pusta ut efter serien mot Calgary Flames, där Miikka Kiprusoff spelade som en gud, innan laget stötte på nästa stormålvakt. Evgeni Nabokov stoppade samtliga 34 skott när San José Sharks i natt lyckades bryta Red Wings hemmadominans.

– Det var tur att vi höll tätt. Hade vi släppt in ett enda mål hade de fått medvind och då vet man inte som kunde ha hänt, säger Nabokov till TSN efter sin femte nolla i slutspelssammanhang.

Offensivt krävdes inte särskilt mycket av Sharks. Två mål inom loppet av 24 sekunder i den första perioden räckte. Joe Thornton gav först backen Matt Carle öppet mål med en fantastisk passning i powerplay varpå powerforwarden Mike Grier visade massor av vilja när han vann en närkamp med Red Wings back Mathieu Schneider och forcerade in 2-0.

– Vi tog bort publiken ur matchen. Det var mycket viktigt, säger Joe Thornton, som har sju assist på sex slutspelsmatcher hittills.

Detroit såg framför allt ut att sakna ögonskadade Tomas Holmström. Svenskens närvaro framför motståndarmålet hade behövts för ett Red Wings, som sällan skapade någon trafik framför Nabokov. Om Holmström, som fick Calgarycentern Craig Conroys klubbspets i ögat förra helgen, kan spela match två är osäkert.