Monday, February 15, 2010

Ultimo Mondo Cannibale...

Nu har man tittat på ytterligare en kannibalfilm nämligen, Ultimo Mondo Cannibale eller Last Cannibal World som den även heter och det som förvånade mig när jag kollade upp vem som gjort den så var det Ruggero Deodato som är mest känd för sin film Cannibal Holocaust. Tio dagar efter att filmen hade haft premiär så beslagstogs den då man trodde att han gjort en suff film och han drogs inför rätta där han riskerade livstids fängelse. Det som gjorde det hela ännu värre var att skådespelarna som var med i filmen hade skrivit på ett kontrakt där de stod att de inte fick tala med media, medverka i någon film eller reklam för att promota idéen om att det verkligen var återfunnet material från de försvunna dokumentärfilmarna. Det hela slutade med att han blev tvungen att ta med och visa upp skådespelarna på en Italiensk tv-show och rätten blev nöjd och beslöt för att släppa mordåtalen gentemot honom men filmen blev dock förbjuden då den innehåller djur snuff.

För att återgå till Last Cannibal World så var mitt första problem, vilket jävla ljudspår skall jag köra på ? Engelska eller italienska ? Problemet med dessa typer av filmer och just film från Italien är att de
kan vara en engelskspråkig rulle men ofta brukar bara de engeskspråkiga skådespelarna få ha kvar sina röster och resten blir dubbat till engelska, alternativt så dubbas allt över och då stämmer varken det engelska eller det italienska ljudspåren särskilt bra med filmen och synken är åt helvete. Visst kan det finnas charm i detta men ofta blir man bara smått frustrerad och förstår varför de inte bara kör på sitt modersmål istället för att envisas med att dubba allt de kommer över.

Jag hade mer än gärna sett på italiensk film från 70 & 80-tal om de bara hade varit lite bättre synk med det hela. Visserligen gör jag ju detta men man hade uppskattat filmupplevelse bara så mycket bättre om det varit orginalspår på det hela. Problemet är att man ofta försökt nå en större marknad och särskilt den amerikanska och då valt att dubba allt. När jag slutligen valt att gå på den engelska för den verkade mest synkad i de inledande minuterna (även om jag så här i efterhand inser att båda spåren var nog dubbade) så var det bara att låta det gå på.

Något som smått stör mig med denna filmen och en del av andra filmer i dessa genren är just de enorm jobbiga och hackiga klippen, fram och tillbaka mellan olika saker och de rör tyvärr bara till det hela istället för att bygga upp spänning och inlevelsen. Hur som helst är den väldigt rå och brutal och nu när jag fått reda på att det var Deodato som gjort den så syns det om man tänker på hur Cannibal Holocaust ser ut och hur den är gjord. Inte den bästa filmen i genren men helt okej, hade inte så mycket förväntningar och trodde den skulle vara mer b än den verkligen var.

No comments: