Tolv Vill Bli Ny EBM-Chef:Count me in ! Det är så body det kan bli !
Tolv personer – tre kvinnor och nio män – har sökt tjänsten som generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, en tjänst som blir ledig från och med juli i sommar när den nuvarande, Gudrun Antemar lämnar sin post. Bland toppnamnen finns chefen för Riksenheten mot Korruption, Gunnar Stetler. Bland de tyngsta kandidaterna hör också en kvinnotrio som redan har chefstjänster inom staten: Biträdande generaldirektören vid Kronofogdemyndigheten, Annika Stenberg och Ebba Sverne Arvill, rektor på Polishögskolan i Sörentorp, som tidigare arbetade som åklagare. Hon har också sökt jobbet som generaldirektör för Skatteverket, en tjänst som ännu inte tillsatts, trots att ansökningstiden gick ut i början av december. Ebba Sverne Arvills förordnande på Polishögskolan går ut i vår.
Den tredje sökande kvinnan är Eva Håkansson, regionskattechef i Göteborg.
De nio andra sökanden, åtta män och en kvinna, har en yrkeskarriär inom den privata sektorn eller den akademiska världen. Flera har en bakgrund som säljare.
Gunnar Stetler, som bara har hunnit sitta ett halvår som chef för Riksenheten mot korruption, vill nu också han ta klivet till EBM i Kungsholmen. Innan dess var han chef för Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm och ännu längre tillbaka i tiden arbetade han som överåklagare vid just Ekobrottsmyndigheten.
Den som till slut får jobbet har ingen lätt sits.
I vår avslutas den stora rättegången i insiderhärvan, ett mål som är den största ekobrottsutredningen sedan Trustorhärvan. Domen lär sannolikt bli överklagad av ena eller båda sidorna, men frågan om insiderlagstiftningen och åklagarnas tolkning av den, har kritiserats hårt av advokater.
Gudrun Antemar själv har kritiserats för sitt ledarskap och sägs vara orsaken till att så många har lämnat EBM som arbetsplats.
Sedan hon tillträdde för snart sex år sedan har två överåklagare, två vice överåklagare, tre polischefer, två personalchefer, en chefsjurist, två ekonomichefer, två planeringsdirektörer och sex utbildningschefer slutat.
Utöver detta har flera andra nyckelpersoner lämnat sina befattningar.
Gudrun Antemar har också fått viss kritik från Justitiekanslern för att ha försökt att tysta poliser som uttalat sig om personalnedskärningar i media.
Under Antemar har å andra sidan antalet lagförda ärenden, det vill säga personer som har fällts för ekobrott, ökat. Finanskrisen har också gett skjuts till den organiserade ekonomiska brottsligheten, något som ger ytterligare något för den nye generaldirektören att bita i när han eller hon kommer på plats.
Gudrun Antemar, som formellt slutar i juli, fick under 2006 leva under hotet om att hennes myndighet skulle läggas ned, något som en statlig utredning föreslog. I juni 2007 beslutade sig justistieminister Beatrice Ask ändå för att låta myndigheten vara kvar.
Friday, January 22, 2010
12 (Soon To Be 13)...
Dagens Nyhet:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment