Wednesday, October 13, 2010

10.10.10...

10.10.10 - 14:21 (Söndag)

Jag är på väg att lämna hufvudstaden, inget jag sörjer. Jag passar inte in, ett fördomsfullt hat som späs på av mitt psykiska mående. Det jag tycker är synd att jag inte hunnit med allt jag ville göra, träffa alla folk jag ville träffa, umgås så mycket med de jag väl träffade.

Man hinner tyvärr inte kämma in så mycket på en kort helg. Särskilt när man redan har ett bokat schema för helgen och inte tänker igenom ordentligt och planerar lite mer i förväg. Man får göra det bästa med de verktyg man har tagit fram... eller ?

Blev lång natt och tidig morgon, kommer vara sliten när jag kommer hem.

Vi har stått någon jävla stans ute i skogen på grund av signalfel. Traininfo räknar på 45 min sena. Så här mycket fel har jag inte varit med om på länge. Brukar gå väldigt smärtfritt när jag åker tåg som tur är.

När man jobbar med kunder och betalningar fr man se en hel del olika sakr måste jag säga och de mest intressanta plånböckerna:


Klassikern - Detta är en med två sedelfack, den har ett par platser för ens plastkort och ett fack för mynt. Nu finns det ju oerhört många varianter och utseende på denna men jag tror ni förstår grundprincipen. Det är just hur plånboken spelar ut sig själv eller rättare sagt hur användaren använder sig av den.

Vi kan börja med de som har alla kvitton de någonsin mottagit under de senaste 20 åren i sin plånbok och in emellan alla dessa har de kört ner sedlar lite varstans som blir svåra att hitta och ofta är de tillknöcklade och nästan sammansmälta med andra kvitton och går knappt att separera.

Det är ju bara här problemet tar sin början, skall vi gå över till kortfacken som kanske är konstruerade att ta 1-2 kort max 3 / fack och då ligger man verkligen och pressar gränsen, det är här dock man trycker ner 4-5 kort / fack och inte nog med att plånboken redan håller på att explodera på grund av att den är överfylld med kvitton den skall naturligtvis också vara överfylld med massa onödiga kort.

Det brukar ofta finnas ett specifikt fack för körkort / legitimation just för att det skall vara lätt att fiska upp och hålla reda på men detta är ju helt onödigt. Den hamnar klart mellan alla kort någonstans så att det blir mer en utmaning och ett äventyr att hitta sitt idkort innan man får alla andra kunder och kassören på sig. De som är duktiga nog och lämnat den i den fina genomskinliga plastfickan förstår inte tyvärr att man inte bara vill se på kortet genom plasten utan att man vill ha det i sin egna hand, dels för att kolla över det och dels för att kunna lätt blippa in streckkoden på badsidan som ger en deras personnummer. Jag förstår om man inte har varit i situationen förr så är det inte lätt att veta men när man gör detta gång på gång så börjar man undra vad folk tänker på, eller det är väl det som är problemet, de tänker inte...

Tillbaka till korten, problemet som sagt med att ha allt för många kort nedstoppade i ett och samma fack blir att det blir oerhört svårt att fiska upp dem, många står och kämpar ganska länge innan de väl får upp de kort de tror de skall ha men när det väl kommer upp till ytan visar det sig att det inte var det kortet trots allt. Då uppstår nästa problem, vart har personen lagt det kort som skall användas ? Jakten börjar... kort efter kort flyger upp med möda, de stoppas ner i samma oreda som de nyss befunnit sig, ingen som helst organisation.

Äntligen ! Rätt kort, sätter in kortet, okej nä men det stod visst ej chippssssss, dra kortet då istället ? Japp, rätt håll men remsan upp och ned, ja så där ja ! Nej förlåt detta var visst mitt gamla kort, fick ett nytt på posten för 3 veckor sedan men jag vet fortfarande inte att jag bara skall kassera detta gamla, det är bara att börja leta igen. Efter en stund ute på jaktmarkerna så hittar det fram, inga pengar på kortet...?

Jag kan förstå behändigheten att ha flera olika kontokort och betalkort av dess olika slag, allt har sin speciella plats här i universum men människor för i helvete lär er att organisera ! Jag lovar att även ni kommer att vinna på det hela. Ni slipper hjärtinfarkten av att inte hitta kortet som låg i första facket du letade i men ändå inte hittade det efter tre gångers genomsökning. Det går snabbare för er, för oss och alla andra...

Dessutom vem går hemifrån utan plånbok ? Alternativt det bästa, "glömt leg" / "kortet ligger visst hemma" - när tar man ur sina kort ? Särskilt med den gigantiska väskan till plånbok ? Visst händer det att man i all hast inte får med sig en plånbok men detta går igen på regelbunden basis hos vissa personer, fascinerande... nog om detta, nu går i tillbaka till plånböckerna och dess olika versioner.

Ni kanske kommer ihåg en äldre man i er omgivning under er barndom att det alltid var någom som hade en liten kam i mitten (i viket) av plånboken. I mitt fall, min pappa, farfar, morfar och gud vet hur många fler. Jag hade nästan trott att detta var utdött, men nu på senare tid har de kommit tillbaka, fortfarande äldre män typ + 50-55, ibland var det så att den låg i bröstficka på skjortan. Den används lite då och då.

Nu är detta inte exakt en sånda jag har i åtanke, den jag tänker på är precis en sådan här fast där facken är ett enda stort fack och det enda som separerar dem är små läderremmar som går över facket på dess kortsida. Tänk er denna plåbok och tänk att från topp till tå där facken är att det är ett enda fack och att det enda som egentligen separerar korten är de små avdelarna. Tycker oftast att de brukar vara i läder dessa plånböcker. Problemet med desa är ju att korten kan stoppas ner i ett fack och hamna i ett helt annat fack. Kan ju vara så att vissa plånböcker med tiden developt a fault men ofta är de verkligen skapta så här från början, varför vet jag inte, idiotiskt är det enda ord jag kan finna för det hela. Frågan är ju utifall det nu bara är plånboken som nötts, hur länge orkar folk gå med den innan de fixar den ?

För att gå över till mynt så brukar folks mynfack innehålla typ allt förutom just mynt, du har värktabletter, halstabletter, klockbatterier, tandpetare, you name it... nä växeln har man helst i fickan på byxorna alternativt i jackfickar. Har man tillgång till flera fickor brukar ofta mynten hamna i byxorna och småsedlar och en sjuhelvetes massa kvitton i jackfickan och helst skall de bara nerkönkade. Det kan även ibland finnas utländsk skitvaluta i form av 50-öringar, cent, pund, d-mark och allt annat vi inte tar och ingen annan på den här planeten heller för den delen då de slutades tillverkas för över 100 år sedan. Har du tur kanske du kan ge någon liten myntsamlar kåtslag men det är väl ungefär så mycket valuta du får för pengarna. Ser verkligen folk så jävla dåligt att de inte kan se skilland på svenska och utländska mynt eller tror de på fullaste allvar att man kan lura någon och tjäna sig en mindre förmögenhet på det hela ? Förmodligen är det väl en smärre förlust då ofta den svenska kronan står sig dåligt mot de flesta valutor.

Fickor är bra skit, här kan man ha en lite moneyclip med enbart tjugor, det är grymt ! Du skall handla för 5000, allt betalas i tjuor, man vill ju gråta av glädje... Sen är det ofta peanuts i jämförelse vad du har på dig. Att bli rånad är aldrig något som slagit dig som en möjlighet ? Gummiband är också en gammal klassiker, runt sedelbuntar eller ännu bättre, runt den där plånboken som Jesus hade på sig när han korsfästes. Bara för att det går att laga är detta inte alltid en så bra lösning.

Sen har vi ju kvittoclipen, där kvittona gör grovjobbet som någon slags moneyclip kring dina pengar. Huruvida detta är att rekommedera överlåter jag till experterna att svara.

Sen har vi alltid den populära mer eller mindre f.d. visitkortshållaren som mer blivit ett förvaringställe för en mindre hög kort och någon enstaka "alldeles för många gånger vikt" sedel av okänd valör. Om det inte går upp för er så hatar jag denna produkt.
Det absolut bästa med denna är om du har sisodär 20-25 kort och kan på sin höjd av med dig 5 kort och leg. Då måste man planera och tänka på vad man skall göra för att få med sig rätt kort, vilket man inte gör. Antingen är det leg eller kort, alternativt både och. Det är det här med och planera, folk tycks inte kunna göra det, frågan är väl när de skall inse det och försöka komma till rätta med sina problem ?

För er som inte vet det så brukar det vara så att när någon sitter och klagar på folks fel och brister brukar det vara för att man själv upplever att man har dem men hellre ser och projicerar felet hos någon annan istället för att själv ta i tu med det.

Annars kan man alltid vänta med att föra över pengar tills ens kontokort tills man skall betala. Jag har hört att det skall vara populärt.

Vill och är man konspiratorisk lagd så skulle man kunna se signalfelen som uppstår lite då och då som ett försök från SJs sida att sälja mer från deras restaurang. Stanna tåget, skyll på signalfel, säg att det arbetas på det med att ni inte vet hur lång tid det kan ta och se folk snart invadera eran restaurang.

No comments: