Tuesday, September 1, 2009

Liftare...

Jaha, för första gången i lördags så plockade jag upp en liftare, han skulle ner till Falun och hälsa på hans flickvän. Plockade upp människan som hade ett namn som började på M kommer inte ihåg vad det var så lika bra att bara låta det vara rätt vid första stavelsen. Han stod en bit utanför Sundsvall och när jag såg honom tog jag beslutet att stanna och plocka upp honom, det där med att plocka upp främlingar på vägen känns alltid som en liten risk men det är riskfullt med mycket saker här i livet så...

Hur som helst var människan oerhört trevlig och jag var bara mest glad att få lite sällskap och någon som kunde hålla mig koncentrerad och vaken, han erbjöd sig till och med att köra en bit vilket jag lät han göra så jag kunde vila / sova för att jag skulle ju trots allt fortsätta hem mot Göteborg och det var ju ett par timmar kvar. Det pratades öl, musik, jobb och lite annat smått och gott bland annat att på Nya Zeeland så var tydligen liftning ett vedertaget förflyttningssätt och hade man inte blivit upplockad inom 15 minuter så var det en dålig dag och här i Sverige skulle det snarare ses som tvärt om, intressant hur det kan skilja så mycket ibland.

Något jag tagit vara på och tagit lärdom av är att stanna innan det är försent, vilket jag gjorde denna gång. Ställde mig på en mörk parkeringsplats / rastplats, låste bilen, kröp in i sovsäcken, fällde ner sätet och försökte sova men det skulle visa sig svårare än jag trodde. Det var ganska obekvämt och lite udda att sova i bilen trots att man så många gånger förr somnar sittandes i bilen när man kör men detta var annorlunda. Bilen står still, du är själv och vem fan vet vad som kan komma ur skogarna eller från vägarna och skrämma skiten ur en.

Slutade med att jag efter tag lade mig i baksätet ihopkurad och lyckades tillslut somna efter ett ganska bra tag, sov någon timme och sen bar det ut på vägen igen. Ett hett tips om du vill hålla dig igång och vaken i bilen så sätt på något på radion eller en cd som får dig engagerad och intresserad för då håller du koncetrationen uppe. Musik fungerar ett kort tag men sedan blir det lätt att man bara låter det bli bakgrundsljud särskilt om man hört skivan förr. Det blev ett stopp till på ungefär 1½ timme då min fot värkte oerhört mycket och jag tänkte att jag kunde lika väl vila foten sovandes. Vilket funkade ganska bra, var aningen trött och seg till en början efter jag kommit på vägen igen men hem tog jag mig. Ett annat hett tips är att åk flera i bilen och se helst till att mer än en av er har körkort så ni kan rotera.

No comments: