Tuesday, September 29, 2009

Äntligen...

Inte en jävla dag försent så har det inträffat i Sverige, nu kommer det bli såå mycket enklare att få välja sitt egna förnamn utan att få en jävla tjänsteman säga att "det där kan du inte heta som man" eller något annat. Verkligen inte en dag för sent, nästan så man vill fira det genom att själv lägga till ett namn som inte tidigare ansetts kunna ha av en biologisk man men tror ändå inte det, är väldigt nöjd med det jag heter och att jag bara har ett namn förutom mitt efternamn.

Grattis Madeleine!

Regeringsrätten meddelade idag att Jan-Olov Madeleine Ågren har rätt att även heta Madeleine. Därmed tvingas Skatteverket som handlägger namntillägg att ändra sin praxis så att alla vuxna får rätt att själva välja förnamn, oavsett om de av Skatteverket tidigare betraktats som manliga eller kvinnliga.

– Grattis Madeleine! Domen innebär att statens förmynderi över enskilda personers är bruten på det här området. Varje vuxen kan nu själv avgöra vad de ska heta, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.

– Domen är en seger för transpersoner, RFSL och alla andra som kämpat i många år för att Skatteverket ska ändra sin tillämpning av namnlagen, säger Sören Juvas.

Regeringsrätten skriver i sin dom att valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillkännas den enskilde, särskilt när denne är vuxen. Man konstaterar också att det inte finns några hinder i namnlagen för att män ska kunna bära traditionella kvinnonamn vice versa.

Tidigare har länsrätter och kammarrätter dömt olika i fall där transpersoner överklagat Skatteverkets avslag på deras ansökningar om att få lägga till namn som är typiska för män om de är juridiska kvinnor och vice versa. För två veckor sedan gav länsrätten i Stockholm för första gången en juridisk kvinna, Carolina Orre, rätten att heta Sven trots att hon inte är transperson.

- Taget från http://www.rfsl.se/?p=324&aid=11598

Kan inte mer än att gratulera oss alla i detta samhälle !