Saturday, September 1, 2012

Trängsel(trafik)skatt...

Dagens (den 18:e juli) Nyheter

Som vanligt är jag alltid ute med allt precis när jag får reda på det, detta var inte alls 1½ månad sedan, jag lovar. Hur som helst så har det ju redan börjat monteras betalstationer och en av dessa kommer ju att kanske inte hamna på ett "jätte bra" ställe.
Busspendlare får betala trängselavgift
För att nå pendelparkeringen vid Bäckebolsmotet på Hisingen måste man betala trängselskatt. Månadskostnaden för en pendlare kan öka med 700 kronor. Ett 80-tal parkeringsrutor vid Bäckebolsmotet används av folk som jobbar inne i stan men inte vill ta bilen ända fram. I direkt anslutning till parkeringen ligger dels en hållplats utmed E 6:an och dels flera hållplatser vid Körkarlens gata. Men om man kommer norrifrån på E 6:an måste man passera en betalstation för att komma in på parkeringen. En station som kommer att ligga några retfulla metrar från parkeringens infart.
– Det var den möjliga placering som fungerade rent tekniskt. Andra lösningar hade blivit krångligare och dyrare och involverat fler stationer, säger Emma Hermansson, som är Transportstyrelsens projektledare för trängselskatten i Göteborg.
Det är oklart om situationen kommer att åtgärdas på något sätt, men markarbetet med betalstationen är långt gånget. Frågor kring pendelparkeringar ansvarar Västtrafik för men berörda tjänstemän har semester. Vad kommunen har hört kommer dock pendelparkeringen inte att flyttas.
– Jag vet att det varit svårt med markfrågan där, säger Lena Johansson, som är informationschef på stadsbyggnadskontoret. Emma Hermansson berättar att det funnits funderingar kring andra infarter till parkeringen.
– Men det är inte helt lätt på det stället, det är en komplicerad plats, säger hon. 
Om man parkerar bilen kl 7.30 och hämtar den 17.30 kostar trängselskatten 31 kronor per dag (18+13). Utslaget på en månad, räknat på 22 arbetsdagar, är det en kostnad på 682 kronor. Trängselskatten påverkar visserligen alla som åker in eller ut ur centrala Göteborg, men den som busspendlar har säkert räknat med att slippa undan avgiften. Så blir det dock inte för den som parkerar bilen vid Bäckebolsmotet och byter till bussen.
- Gp.se, http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1005586-busspendlare-far-betala-trangselavgift
Det känns ju ändå som om man kunnat tänka på detta. Det är ju ganska ironiskt att de då som kanske just försöker att åka kollektivt till en större grad ändå blir straffade. Fast det kanske bara är jag som ser det så ?

No comments: