Saturday, September 1, 2012

Autobahn För Cyklar...

Något jag tänker på varje gång jag är i Köpenhamn, hänger ju typ där varje dag, är att jag är oerhört imponerad över deras cykelbanor som verkligen går över allt och hur jävla mycket folk det är som cyklar. Asså jämfört med Göteborg så har vi små krokiga landsvägar där man kan mötas på speciella platser med skylt (som du finner till vänster) som visar vart, medan de då cyklar runt på något som kan nästintill jämföras med Autobahn. Det som är så jävla fräckt att de verkligen har hårdsatsat på att det skall bli lätt att ta sig fram på cykel i Köpenhamn, här tycker jag Göteborg borde ta efter och visa varför det heter att vi bor på Sveriges framsida.









Danmark bygger ”motorväg” för cyklister 
17,5 kilometer asfalt raka vägen in till centrum – bara för cyklister. Längs vägen finns luftpumpar. Det låter som en dröm för många som färdas på två hjul, men i Köpenhamn har det blivit verklighet.
– Det är coolt. Att cykla får mig att må bra, säger cyklisten Marianne Bagge-Petersen till tidningen New York Times.
Danmarks huvudstad har länge haft välutvecklade cykelbanor och en hög andel cykelpendlare. Men standarden har skiljt sig mellan stadsdelar, och det har funnits brister på vissa platser.
– Det funkar inte om en sektion i mitten av rutten är täckt av snö. Människor cyklar i sådana fall inte till jobbet, säger Lisa Borgström Henriksen, talesperson för projektet.
Cykelbanan, som döpts till C99 eller Albertsrutten invigdes i april. Så småningom ska hela Köpenhamn bindas ihop med 26 banor i ett nätverk av cykel-motorvägarNästa cykelmotorväg ska koppla ihop centrum med stadsdelen Fureso, nordväst om stan. Den vägen går genom ett skogsområde, och för att lysa upp vägen nattetid experimenterar stadsdelen med solkrafts-laddade lampor.
– Folk är så glada. En cyklist sa att ”det känns som att skogstrollen vaktar över oss”, säger Lene Hartman, anvarig för Furesos klimatprojekt.
Banan har kostat motsvarande 17 miljoner svenska kronor.
- Dn.se, http://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-bygger-motorvag-for-cyklister

No comments: