Thursday, September 20, 2012

Bokstaven A (2)...

Här kommer lista nummer två från bokstaven A. Hade en tanke om att kanske "motivera" varför jag just valt dessa orden, tänkte det kunde vara lite skoj (kommer att "uppdatera" det första inlägget men det blir imorgon).
Altarbrun - kallas den bård som från altarskivans framkant faller ned över antependiet och döljer dess fäste vid altarbordet. Den var ursprungligen fäst vid en av altardukarna, men senare vanligen vid antependiet. Den kan även finnas där inget antependium finns. Ordet "brun" har samma betydelse som bryn i till exempel ögonbryn och skogsbryn, alltså "kant" - (Låter mer som en färg och en färg som jag skulle vilja måla mina väggar med.)
Anarik - (politik) tillstånd i en stat där ingen i praktiken styr; även överfört om grupper där brist på ledarskap skapar oordning; frånvaro av regering, hierarki, makt, auktoritet och/eller lagar - (Vem tycker inte om ordet anarik ? Det har ju allt !)
Anekdot - kortare, ofta humoristisk, redogörelse av en händelse, vanligen med någon form av slutpoäng - (När är det fel att dra en anekdot, typ aldrig.)
Antabus - används som avvänjningsmedel i samband med alkoholmissbruk - (Kanske bara är jag men det låter ju bara fantastiskt gott, som en ny skön dryck. Antabus med Red Bull, den nya groggen.)
Antonym - (lingvistik) begrepp som har motsatt eller nästan motsatt betydelse i förhållande till ett annat  begrepp - (Här handlar det väl mest om att det är ett ord som handlar om språk i sig och typ allt med "onym" är bra.)
Antropofag - kannibal, människoätare - (Ett finare ord för kannibal, tänk dig hur mycket lättare att "komma ut för folk". Du kan ju bara säga att du är en antropofag och sedan "hitta på vafan som helst, jag lovar folk kommer att tro dig".)
Arkebusera - avrätta genom skjutning - (Lite samma sak här, "tror jag skall låta mig bli lite arkebuserad ikväll". Du tar in på något nytt schysst spa och får en rejäl behandling)
Arsenik - ett grundämne med atomnummer 33, atommassa 74,9 och symbolen As - (Vem har inte drömt om att få förgifta folk med just arsenik, klassikern.)
Artikulera - tydligt uttala, uttrycka klart - (Om folk bara lärde sig att prata ordentligt skulle vi inte ha några krig här på jorden, allt handlar bara om språkliga missförstånd.)
Asbest - samlande beteckning på olika fiberartat kristalliserade silikat som tidigare användes i bland annat byggmaterial - (En av det besta materialen som finns, låt ungarna rulla runt i skiten.)

No comments: