Thursday, March 11, 2010

Ett Mail...

Skrev precis till Malin Wollin angående hennes artikel om en proposition som lagts fram av, någon från vänstern (skall återkomma till det) angående huruvida vi i Sverige borde ha ett tredje juridiskt kön, då vi bara har två i nuläget. Hennes artikel finns här, har väl inte direkt varit jätteförtjust i tidigare saker hon har skrivit måste jag erkänna, jätte fint att folk har åsikter osv. men ibland skrämmer mig folk och istället för att bli jätte arg och förbannand valde jag att finna reson och maila henne istället och hoppas att jag kunde få henne att se det hela på ett annat sätt. Detta var det jag skrev:

Tja, Lars-Göran heter jag och jag har ett par frågor och ett par konstateranden som jag hemskt gärna skulle vilja höra hur du ser på dem.

Först och främst vill jag bara påpeka att jag är en biologisk man och är jääävligt bekväm och känner mig JÄTTE tillfreds med det och är sååå fantastiskt glad att jag faktiskt föddes med den kropp jag de facto har. Mitt mentala kön stämmer överrens med mitt fysiska och jag känner en hel del där så inte är fallet. Hur ser du på transpersoner som är MtF:are eller FtM:are alltså Male to Female eller Female to Male, köper du hela grejen att man kan känna att man är född i fel kropp ? Att ens fysiska kropp inte speglar det man känner på insida ? Det är ju ett faktum att folk känner så här och att man kanske då vill genomgå en transission, operera sig så att ens fysiska kön stämmer överrens med ens mentala kön.

Om vi nu kan gå med på detta så kanske man även kan se folk som inte direkt vill kategorisera sig in i bland dessa två grupper, män och kvinnor lite som det var på 80-talet, antingen var du hårdrockare eller synthare men där emellan då ? Punkarna, dansbanden, operetterna, bluesen, hip hopen, vad hände med dem ? Fick man inte vara eller känna sig in någon av dessa stilar eller ? Mycket handlar om att inte låsa sig in i fack, att man faktiskt inte är något som avspeglar sig i det du har mellan bena, för det är det du döms för, även om det är något vi inte ser.

Man kan säga att det finns fyra olika synsätt på kön,

Juridiskt kön - den könstillhörighet staten anser att du har, man eller kvinna. Det bestäms av en siffra i ditt personnummer som du får ganska strax efter du föds.

Fysisk kön - helt enkelt det biologiska kön du har, frågan uppstår då hur fan gör man med intersexuella personer ? Alltså där personen kan ha en penis och äggstockar men inga pungkulor, man kan ha en snippa men födas utan livmoder osv. massa olika varianter och många gånger kan personen fungera helt okej och leva ett liv utan några som helst komplikationer men ofta väljer föräldrar i samråd med läkare att operera för att könsorganet nästan liknar en snopp så då blir det en kille och så är vi vuxna nöjda och glada och kan säga att vi fått en babyblå lite kille. Detta även om personen inte hade haft några problem att växa upp med ett kanske smått avvikande kön. Ofta så har barn en ganska bra uppfattning tidigt i åldrarna om hur de ser ut, vad de är okej med och vad de känner sig inombords. Kanske den här personen hade upplevt sig som en tjej men fått växa upp som en kille allt bara för att mamma och pappa tyckte det var det enklaste och lättaste. Allt handlar om de vuxna och göra livet lätt för dem, allt måste vara så svart på vitt tyvärr.

Socialt kön - så vi uppfattas av omgivningen.

Mentalt kön - så du uppfattar dig själv och vad du själv anser ha för könstillhörighet, om du känner dig som man, kvinna, något där emellan, bortom dessa två, inget av detta eller inte ens känner dig bekväm med kön överhuvudtaget. Allt detta är okej, det är bara du som kan definiera dig själv, om du vill det vill säga.

Jag har sedan en tid tillbaka definierat mig som transperson, jag är man ur ett biologiskt synsätt, ur ett juridiskt perspektiv, ur ett socialt perspektiv och ur mitt mentala perspektiv Men och jag säger verkligen Men jag ser mig även också som något utöver just begreppet man, jag är något bortom detta jag har feminina sidor som jag vill bejaka och lyfta fram vilket jag gör emellan åt för att jag vill och för att jag mår bra av att bejaka den delen av mig själv. Handlar inte om att jag klär om, har på mig bh, trosor, peruk och går vid namnet Lisa, det kan vara små subtila saker som gör att jag lyfter fram en del av mig.

Det känns lika naturligt som att jag ibland lyfter fram hip hoparen i mig för att jag är sugen på hip hop som om att jag ibland vill lyssna på klassiskt eller vad det kan vara. Det är oerhört viktigt att poängtera att det är såhär jag ser på det hela, så här jag fungerar.

Jag undrar också, vad säger du till dem personerna som har ett lite tvetydigt könsorgan ? Skall man kolla kromosomuppsättning ? Skall man börja kolla hormonvärden, vad föreslår du ? Jag vill bara förstå hur du tänker och framför allt vill jag lyfta fram hur jag tänker och ser på saker och ting och jag hoppas med detta att även få dig att öppna upp ögongen och tänka utanför den box du verkar befinna dig i. Den box vi alla befinner oss i från olika tillfällen när vi har låst fast oss och inte kommer någon mer vart för att vi inte vågar, för att vi inte förstår, för att vi är rädda, för att ingen har visat oss något mer.

Vad säger man till de personer som inte känner sig som man eller kvinna ? Är det bara en fas ? Ett mode-nyck ? Nä men det är bara något du fått för dig ? Bögeriet går snart över skall du se om du bara ligger med lite mer kvinnor... förstår du hur jag tänker ?

Till sist vill jag bara säga, våga tänka nytt, våga ta in nya synsätt, våga, våga våga, oavsett vad det gäller, eftersträva att hela tiden få en större kunskap om det du inte förstår dig på eller det som verkar helt ofattbart korkat och äckligt.

Jag hoppas du skriver tillbaka, ha en bra dag.

Lars-Göran

Hade en massa text där jag hade fet-stil osv. för att trycka på ord men de kom bort när jag kopierade texten. Pernilla Calmerfalk heter hon som lagt fram förslaget. Man skulle kunna säga en massa saker om detta och fråga man kanske slutligen ställer sig hade det inte bara varit enklare att plocka bort det juridiska könet helt och hållet ? Ja asså varför inte ? Egentligen... detta är naturligtvis en bra bit på vägen men varför behöver vi ens ha det ? Kanske när man tänker lite på det så kan det vara bra för läkarundersökningar osv. men det borde väl kunna framgå kort lite vad det handlar om ändå på något fiffigt sätt. Visst säger man / kvinna en hel del om en person men ändå inte, det värsta är väl att det ger oss en massa föreställningar och förutfattade meningar. Sen kan man fråga sig, hur gör man med språket ? Det är en fråga som är mindre relevant, det brukar lösa sig ganska snabbt. Vad tycker ni ?

Ha kvar två juridiska kön ?
Lägga till ett juridiskt kön och ha 3 ?
Ta bort det juridiska könet helt och hållet ? Verkligen göra lagstiftningen helt könsneutral (hade varit häftigt och fantastiskt) massa konstigheter som fortfarande gynnar och missgynnar de två olika könen som det ser ut idag.

Jag är så jävla trött efter teatern idag.

1 comment:

Noa said...

Jag valde senast idag att strunta i att vara med i en potentiellt viktig undersökning då det var obligatoriskt att kryssa i "man" eller "kvinna".
Att kunna välja "vet ej" vore väl itne så farligt? Det är en så liten grupp människor som ens funderar över det att de flesta undersökningar nog skulle få sin älskade könsstatistik hur som helst.