Wednesday, August 10, 2011

Rösträtt...?

Fick precis lära mig att invånare i District of Columbia, där huvudstaden i USA återfinns, inte har någon rösträtt i kongressen.
"Då District of Columbia inte är en delstat, har dess invånare ingen representant med rösträtt i USA:s kongress, trots att kongressen har sitt säte i distriktet. Invånarna väljer endast en delegat som deltar i debatten och i Representanthusets utskott, dock utan rösträtt. I Senaten finns inte District of Columbia representerat alls. Genom ett särskilt författningstillägg har invånarna i distriktet dock rätt att delta i presidentvalet."
Asså det är så jävla sjukt ! Nä men asså vi bor i huvudstaden men har ingen rösträtt...
"På 1960-talet framfördes ett förslag till kongressen om att distriktet skulle bli upptaget som en egen delstat i federationen. Förslaget röstades dock ned, eftersom det ansågs att distriktet med huvudstaden inte ska vara en egen delstat, eller en del av, då den ska stå neutral gentemot delstaterna."
Detta känns ju inte riktigt korrekt. Sitter och tittar på, How The States Got Their Shapes som är en serie på History som helt enkelt handlar om hur USAs stater fick deras form. Intressant, får man lära sig lite mer om dess historia och hur det kommer sig att staterna ser ut som de gör, hur natur, politik och andra händelser i historien har påverkat utkomsten av formerna.

No comments: